Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

trenfrdeitknru



Nüfus: 57.411.000

Yüz Ölçümü: 130. 395

Başkent: Londra

Para Birimi: İngiliz Sterlini (Pound)

Telefon: Ülke Kodu 44, Türkiye 0090 + alan kodu + telefon numarası şeklinde aranır.

Konuşulan Diller: İngilizce, Galce, İrlandaca Konuşma dili gündelik hayatta İngilizcedir.

Din: %40'ı Protestan, Katolik, %6 Sih ve Hindu, %1 oranında Müslüman, %3 oranında Yahudi bulunmaktadır. Nüfusun %38'inin dini inancı bilinmemektedir.

İngiltere Zaman Dilimi: İngiltere’nin zaman dilimi GMT+1 ‘dir.

Saat Farkı: -2 saat

Uçuş Süresi: İstanbul – Londra arası 4 saat

Acil Telefonlar: : Ambulans, İtfaiye ve Polis Ortak Çağrı Numarası 999

Elektrik: 240 Volt, 50 Hz. Prizleri üç uçludur.

Genel Bakış

Türkçe'de günlük kullanımda İngiltere olarak geçen ülke aslında dört ayrı ülkeden oluşan ve tam olarak "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland" adını taşıyan Birleşik Krallığı ifade eder. Bu dört ülke England - İngiltere, Wales- Galler, Scotland - İskoçya ve Northern Ireland - Kuzey İrlanda'dır. Kuzey İrlanda dışındaki diğer üç ana ülke Büyük Britanya (Great Britain) olarak da anılırlar.

Dört ayrı ülkenin birleşmesinden oluşan Birleşik Krallıkta yukarıda anılan her dört ülkenin ayrı ayrı kültürel ve yerel dilleri bulunmaktadır. Her bir ülkenin kendilerine ait özel başkentleri de bulunmaktadır. Bunlar İngiltere'nin Londra'sı, Galler'in Cardiff'i, İskoçya'nın Edinburgh'u ve Kuzey İrlanda'nın Belfast'ıdır. Ana ülke olan Birleşik Krallığın başkenti ise Londra şehridir. Monarşik bir yönetim yapısına sahip olan Birleşik Krallıkta hükümetin başında Başbakan ve devletin başında Kraliçe bulunur. Kraliçenin sembolik başkanlık konumuna karşın yasama görevi meclise aittir. Yasama işlevini yerine getiren İngiliz Meclisi Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası diye iki bölüme ayrılır. Lordlar Kamarası (House of Lords) üyeleri babadan oğula geçen Lord unvanı taşıyanlardan ya da Kraliçenin atadığı isimlerden oluşur. Avam Kamarası ise (House of Commons) seçimle işbaşına gelen 650 kişiden oluşan bir meclistir.

Birleşik Krallık'ta yaşayan toplulukları ifade etmek için British, Welsh, Scottish, Irish ve genel olarak da English kelimesi kullanılır. Eğitim sistemi olarak İskoçya dışında diğer üç ülkenin yapısı birbiriyle benzerlik gösterir. Özellikle İngiltere ve Galler'in eğitim sistemleri büyük oranda benzerlik gösterir. Ülkede ana toplum olan İngilizlerin yanı sıra dünyanın dört bir tarafından çok farklı etnik kökenlere mensup topluluklar yaşamaktadır. Bunlar arasında özellikle Hindistanlı ve Pakistanlılar çoğunluktadır. Özellikle büyük şehirlerde bu çok kültürlülük fark edilir bir şekilde yaşanmaktadır.


İngiltere Vizesi

Öğrenci vizeleri 2 farklı gruba ayrılır. Biri ziyaretçi öğrenci Ziyaretçi Vizesi, diğeri ise Öğrenci Vizesidir. Ziyaretçi Öğrenci Vizesi ile 6 veya 11 İngiltere’de kalış sağlanabilir. İngilizce bilgisi zorunluluğu bulunmayan bu vize tipi İngilizce dil eğitimi için en çok tercih edilen vize türüdür. Öğrenci vizesinde ise İngilizce bilgisi zorunluluğu bulunur ve uzun süreli akademik eğitimler için tercih edilmektedir. Uzatılabilen öğrenci vizelerinin süresi gibi ücretide farklıdır. Öğrenci vizesinde başvuru yapan kimsenin hesabında gösterilmesi gereken minimum rakamların en az 28 gün önce hesabına yatmış olması gerekmektedir. Benzer bir zorunluluk Ziyaretçi Öğrenci Vizesi için geçerli değildir.


Çalışma İzni

İngiltere’de dil eğitimi öğrencilerine tanınan yarı zamanlı çalışma izni 21.04.2011 tarihinden itibaren kaldırılmıştır. Sadece Tier 4 kategorisinde Öğrenci Vizesi ile üniversite/akademik eğitim alan öğrencilere çalışma izni verilmeye devam etmektedir. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler; lisans, yüksek lisans, doktora gibi eğitimleri süresince haftada 20 saate kadar yarı zamanlı olarak çalışabilirler. Tatil dönemlerinde ise öğrenci tam zamanlı çalışabilmektedir.  Öğrencilerin yaptıkları işe göre aldıkları saat ücretleri 5-10£ arasında değişebilmektedir.

Yaşam Maliyetleri

İngiltere’de bir öğrenci için konsolosluğun tavsiye ettiği ortalama maliyet Londra içi için £800, Londra dışı için £600’dır. Üniversite öğrencileri çoğunlukla yurtta, dil eğitimi ve sertifika için giden öğrenciler ise genellikle ilk gittiklerine aile yanında kalırlar ama daha sonra oda veya ev kiralamaya gidebilirler. Yurt fiyatları okul ve şehre göre değişir, haftalık £65 ila £150 arasında değişen fiyatlarda üniversitelerin yurtlarında kalabilirsiniz. Aile yanlarında yine haftada ortalama yemek tercihinize göre haftada £100 ila £250 arasında olacaktır.


İngiltere Hava Durumu

Ülkede nemli deniz iklimi hâkimdir. Yazları serin kışları ılık olur. Kışın özellikle kuzeyinde kar yağışı beklenebilir. Yıl boyunca yağmur yağışı görülür. Yağış en çok kasım
ayında gerçekleşir. Yazın ortalama sıcaklık 17 C°, kışın ortalama sıcaklık 6°’dir.

İngiltere Sağlık Bilgileri

İngiltere'de yaşamak veya seyahat etmek ciddi sağlık riskleri içermemektedir, sadece rutubet ve soğuktan kaynaklanan nezle, grip veya romatizma gibi rahatsızlıklarınız olabilir. Yiyecek ile ilgili yasal uygulamalar oldukça katı olduğundan besin maddeleri ile ilgili bir sorunuzuz olmayacaktır. Çeşme suyu içilebilir durumdadır ancak içindeki kimyasal maddelere alışabilmeniz biraz zaman alacaktır. İngiltere'de herhangi bir şekilde ikamet edenler ücretsiz olarak İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetinden yararlanabilirler. Bunun anlamı ülkeye girişinizde sağlık sigortası yaptırmanız zorunlu değildir. 6 ay üzeri ülkede ikamet edecek olanlara kamu fonlarına yük olmasına izin veren bu sistemde sağlanan sağlık hizmetleri acil durumlardaki tedavi ve bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisi hizmetleri ile sınırlıdır. Kalacağınız süre 6 aydan az ise mutlaka sağlık sigortası yaptırmalısınız.

Popüler Kentler

Londra, Brighton, Bournemouth, Ramsgate, Portsmouth, Oxford, Cambridge, Eastbourne, Edinburgh, New Castle, Southampton, İngiltere’nin başlıca şehirleridir.


“Londra”

Londra, 8,5 milyon insanın yaşadığı muazzam bir şehirdir. Bu şehirde her kültürden, her dinden, her sosyal tabakadan ve her ulustan insanın bulunması, burada okumaya gelen yabancı öğrencilerin gözlerini kolayca korkutabilir. Londra'da yaşamak için esnek olmanız, şehri olduğu gibi kabul edebilmeniz ve o size ne imkânlar sunuyorsa onunla yaşayabilmeyi öğrenmeniz gerekir. Öğrencilerin ise, Londra'nın kendine özgü kurallarına göre yaşamaya alışmaları ve Londra insanlarını da olduğu gibi kabul edebilmeleri gerekir. Bütün ana yolların ve demiryolu ağlarının Londra bağlantılı olmaları ve buradan dağılmaları, bu şehri muhteşem merkezi bir yer yapmaktadır. Ayrıca burada Heathrow ve Gatwick gibi iki önemli büyük havaalanı ve doğu kıyısında önemli limanlar bulunmaktadır. Dünyanın en ünlü kraliyetinin başkenti, dünya borsalarının en önemli merkezlerinden birisidir.

Avrupa gençliğinin gözdesi, tezatlar şehri Londra, farklı tatlar ve farklı insanlarla beraber olmak isteyenlerin Avrupa'daki birinci tercihi olmuştur. Türkçe dâhil pek çok dilin konuşulup pek çok milletin beraber yaşadığı bir dünya şehri özelliğine de sahiptir.


“Brighton”

İngiltere'nin sayfiye yeri ve biraz da Bodrum'u denilebilir. Girişinden itibaren insanı büyüleyen, geniş yolların iki tarafına dizilmiş müstakil evlerle dolu şirin bir tatil kasabasıdı. Lanes'de saatlerce gezebilir, Palace Pier'de roller coaster'a binip gezebilir, Sealife Center'da saatler harcayarak minik köpekbalıklarını ve envai çeşit deniz canlısını ilgiyle izleyebilir ve deniz kenarında oturup keyifli keyifli fish and chips yiyebilirsiniz. Sabahları yolda yürürken tanımadığınız insanlar size günaydın diyerek gülümser. Ayrıldıktan sonra çok özlersiniz ve ilk fırsatta tekrar gidip daha önce tanışmış olduğunuz insanları ziyaret edersiniz. Sonra yine ayrılmak istemezsiniz. Hatta oraya taşınmak istersiniz. İngiltere’nin güney sahilinde bulunan Brighton trenle Londra'ya iki saat uzaklıktadır. Sahilinde upuzun bir bar zinciri vardır. Brighton rock denen kocaman rengârenk şekerleriyle ünlüdür. Genç insan potansiyelinin yüksek olduğu Brighton'un sembolü martıdır. Londra'da ki eğlence hayatı aynen burada da vardır.


“Bournemouth”

İngiltere'nin güneyinde yer alan genellikle emeklilerin veya dil öğrenimi için gelmiş yabancıların rağbet ettiği bir kenttir. Suç oranın oldukça düşük olduğu bu kentin çok güzel bir sahil şeridi vardır. Bu kentte İngiltere'nin diğer bölgelerine kıyasla çok daha düzgün bir İngilizce konuşulmaktadır. J.R.R. Tolkien usta da son nefeslerini burada vermiştir. İngiltere'nin endüstriyel bölgelerinin gürültüsünden uzaktır.


“Ramsgate”

İngiltere'nin güneydoğusunda şirin ve güvenli bir yerleşim birimidir. Küçük bir kent olması bakımından İngiliz kültürünü yaşamak ve yüzsüze ilişleri daha çabuk ve sağlam oluşturmak kolaydır. İngiltere'nin birçok bölgesine nazaran yaşam standartları daha ucuzdur.

“Portsmouth”

İngiltere'nin güney kıyısında bulunan tarihi bir şehirdir. Sahil kıyısında yer alan şehir sert rüzgârlarıyla ünlüdür. Tarihi Dockyard'ında Büyük Britanya deniz tarihi sergilenmektedir. Burada sergilenen ve yapımı arasında 20-30 yıl fark olan 18-19. yy.’a ait gemilerdeki teknolojik bilumum değişiklik sanayi devrimini anlatır. Charles Dickens'ın doğmuş bulunduğu şehrin Londra ve diğer güney şehirlerine tren yolu sayesinde ulaşımının çok kolay olması bir avantajıdır.

Londra tren ile 70 otobüs ile 90 dakikadır. Southsea sahil şeridinden hafta içi her gün Fransa ve haftada iki gün kuzey İspanya'ya gemi ve hoovercraft servisi mevcuttur.


“Oxford”

Londra'ya otobüsle 2 saat uzaklıkta ki, mimarisi göz alıcı olan şehir. 3 sene İngiltere'ye başkentlik yapmıştır. Ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmez ama 1167'de II. Henry İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesi'nde eğitim görmesini yasakladığında buradaki eğitimin hızla geliştiği bilinir. 1190'da Friesland'lı Emo'yu ilk uluslararası öğrencisi olarak kabul eder. 1231'de 'Universitas' olarak kabul edilir. 13. yy.'da kasabada yaşayanlar ve okulun öğrencileri arasında çıkan çatışmaların sonucunda ortaçağ tipi 'hall'ler ve 'college'lar kurulmuştur. Balliol (1249) bunların en eskisidir. 15. ve 16. yy.'da üniversite reformasyon hareketlerinde önemli rol alır ve iç savaş sırasında da kraliyetçileri destekler. 17. yy.'da universiteli John Locke ihanetle suçlanır ve ülkeyi terk etmek zorunda kalır. 18 yy.'da da üniversite alternatif politik kimliğini korumaya devam eder ve Victoria döneminde üniversite İngiliz kilisesinin Katolik unsurlardan temizlenmesinde önemli rol oynar. 1878'de kadınları için de akademik bölümler (hall) kuran üniversitenin bugün 46 koleji mevcuttur.


“Cambridge”

İngiltere'de ufak bir üniversite şehridir. Cambridge University buradadır. Çok sakin bir yerdir ve keşke burada okusam dedirten inanılmaz bir şirinliğe sahiptir. Ayrıca birçok Türk lokantası bulunmaktadır.


“Eastbourne”

Temiz plajları ve bahçeleriyle ünlü bu küçük İngiliz şehrinde yeşillik, temizlik ve güneş hiç eksik olmaz.


“Edinburgh”

Büyünün başkenti denilebilir. Merkezinde ince uzun gizemli ve kara bir kale barındıran, William Wallace heykelinin yer aldığı bir İskoç şehridir. Britanya adasının kuzeyinde bulunan İskoçya başkenti olan her tarafından tarih akan, bir anda değişen havasıyla sizi şaşkınlığa uğratan, İngiltere'ye kıyasla gayet ucuz bulunabilecek, yardımcı ve güler yüzlü insanların şehridir. Old Town denilen kısım oldukça derli toplu, tarihi binaların içi modern şehir yaşamı başarı ile oturtulmuştur. Kaleden manzara bir harika, sırf onun için gezmeye değerdir. Avrupa’nın en iyi art festivallerinden biri olan Edinburgh Art Festivali'nin takip edilebileceği şehirdir.


“Newcastle”

Merkezinde iki büyük üniversiteye sahip olan, İngiltere'nin kuzeydoğusunda bulunan şehirdir. Avrupa'nın en kaliteli şehirlerinden birisidir. Şehrin altındaki inanılmaz kömür madenleri şehri kıymetli kılan başlıca etkendir. Bir İngiliz atasözü "don't carry coal to newcastle" der: Yani bizdeki "tereciye tere satma" gibi. İçinden geçmekte olan Tyne Nehri sebebiyetiyle 'Newcastle upon Tyne' olarak da bilinir.


“Southampton”

İngiltere'nin Hampshire eyaletindeki 200 bin nüfuslu tipik İngiliz şehri. Titanik'in kalktığı yer olduğu için şehrin birçok yerinde orada hayatını kaybedenler adına anıtlar bulunmaktadır. Ayrıca birçok müzede de Titanik'ten çıkartılan eşyalar bulunmaktadır. Southampton Enstitüsü, Southampton Üniversitesi gibi okulları olan denizcilik alanında oldukça ünlü, öğrenci nüfusunun oldukça yoğun olduğu bir şehirdir.


Görülecek Yerler

İngiltere’nin bilinen ilk yerleri kentleridir. Bunun dışında görülecek yerler açısından çok fazla kültürel yapıya sahiptir. İngiltere’de başlıca görülecek tarihi yerler; British Library, Regents Park, British Museum, Lulworth Kalesi, Bodiam Kalesi, Victoria ve Albert Müzesi, Tower Bridge, Oxford Street, Hyde Park, Madame Tussauds Müzesi, St Paul Katedrali, Londra Kule Köprüsü, Londra Kulesi, London Eye, Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Sarayı.

 

Back to top